Rozbudowana wersja naszej zakręcarki Z6, wyposażona w dodatkowy moduł dokręcający Z5, dzięki czemu mogliśmy zwiększyć wydajność procesu zakręcania nawet do 30 szt./min (w porównaniu z 25 szt./min przy samej Z6).




Wyzwanie

Wyzwanie, przed jakim stanęliśmy było związane przede wszystkim z opakowaniem:

  • Butelki niskiej jakości, zgniatające się podczas separacji pod naporem, podczas przejazdu, różna twardość opakowania, różne grubości ścianek poszczególnych butelek.
    Podczas zakręcania miękkie opakowanie się poddawało, wypychając powietrze, a w dalszym procesie wpływało na poprawność etykietowania: bąble, zmarszczki itp.).
  • Specyfika zamknięć:  triggery (długa słomka) i pompki kosmetyczne (krótka). Przy dłuższych słomkach mamy więcej czasu na otwarcie nożyczek. Przy krótszych (pompki) czas opuszczenia chwytaka był krótszy, podczas gdy czas otwarcia nożyczek pozostawał dłuższy.
  • Zamknięcia niskiej jakości:
    Na Z2 podczas zakręcania pozycjonujemy pompkę i wykorzystujemy orientator butelek (ustawiamy orientację dyszy pompki, dzięki czemu butelki wyjeżdżają zawsze zorientowane w tym samym kierunku).

Rozwiązanie

  • Problem z gniotącymi się butelkami na wjeździe rozwiązaliśmy poprzez dołożenie dodatkowych pasów stabilizujących butelki i rozładowywujące napór na linii.
  • W zależności od jakości zamknięć, którymi dysponuje Klient, umożliwiliśmy Klientowi dwa tryby zamykania i orientowania pompek: zakręcanie, a następnie pozycjonowanie zamknięcia, lub odwrotnie – w zależności od jakości pompki.
    Wybór pierwszego trybu (zakręcanie i pozycjonowanie) oznacza mniejszą wydajność (wolniejsza praca maszyny, w związku z wykonaniem dodatkowego obrotu).

Jeśli jesteś zainteresowany podobnym rozwiązaniem, skontaktuj się z naszym działem handlowym.

Poniżej znajdziesz galerię zdjęć z działania zakręcarki butelek Z6.